Geer: Lufta kundër korrupsionit dhe sundimi i ligjit është thelbësore në përparimin e vendit drejt BE-së

Geer: Lufta kundër korrupsionit dhe sundimi i ligjit është thelbësore në përparimin e vendit drejt BE-së

Lufta kundër korrupsionit dhe sundimi i ligjit janë në thelb të përparimit të Maqedonisë së Veriut në rrugën drejt BE-së, nënvizoi ambasadorit të BE-së në vend, David Geer, në fjalimin e tij në seancën e gjashtë plenare të NKEU-MK me temë “Konventa Kombëtare për Bashkimin Evropian: Vlerat themelore sociale për të ardhmen evropiane”.

“Mbi të gjitha, ato janë vendimtare për qytetarët. Duke udhëtuar në të gjithë vendin dhe duke takuar qytetarët, shoh se sa shqetësim ka për këtë dhe sa shumë i prek njerëzit në baza ditore, pavarësisht nëse është një shërbim publik, qoftë një shkollë-arsim, shërbim shëndetësor, vend pune, mjedis apo qeverisje. Dhe mungesa e një sistemi efektiv dhe të pavarur të sundimit të ligjit i lë abuzimet të pandëshkuara, të drejtat nuk respektohen, pabarazia rritet, konkurrenca për inovacione ndalet dhe më e keqja, qytetarët janë gjithnjë e më cinikë dhe rezistues ndaj institucioneve dhe nuk shohin mundësinë e ndryshim”, theksoi Geer.

 

Ai kujtoi se procesi i skriningut me kapitujt e “aki” europian për standardet dhe normat u përfundua me sukses javën e kaluar. Dua të përgëzoj të gjithë të përfshirët në këtë proces, sepse ky proces ishte shumë profesional dhe i realizuar shumë mirë.

Ai shtoi gjithashtu se kjo rezultoi me lëshimin e një raporti mbi skriningun, një raport për klasterin 1 – të drejtat themelore, fushat, sundimi i ligjit dhe lufta kundër korrupsionit që u publikua në korrik.

Në lidhje me raportin e KE-së për progresin e vendit, Geer tha se ishte “i sinqertë, i hapur, por i drejtë – besoj”./Telegrafi/

Lajme Vendi