Kryeministri shqiptar, ja çfarë thotë analisti maqedonas Petar Arsovski

Kryeministri shqiptar, ja çfarë thotë analisti maqedonas Petar Arsovski

Analisti politik Petar Arsovski ka komentuar ardhjen e kryeministrit të parë shqiptar, duke e quajtur atë një zhvillim pozitiv për integrimin ndëretnik dhe stabilitetin politik në historinë e Maqedonisë së Veriut.

Arsovski ka shtuar se Maqedonia nuk humb asgjë me një emërim të tillë, por përkundrazi, fiton një shans për të treguar se është një vend i hapur dhe tolerues ndaj diversitetit etnik.

Ai ka theksuar se rezistenca e disa maqedonasve etnikë ndaj një kryeministri shqiptar është më shumë një pasojë e krizës politike dhe mosbesimit ndaj institucioneve sesa një shprehje e nacionalizmit. Shton se kështu dhe thyhen disa tabu në shoqërinë tonë.

“Natyrisht, zgjedhja e kryeministrit të parë shqiptar thyen disa tabu të mëparshme se cilat pozita më parë ishin “rezervuar” për cilat etni dhe kjo është një zhvillim i mirë i ngjarjeve. Nuk jam i sigurt se zgjedhja e një kryeministri teknik mund të cilësohet si “Obama” në skenën politike maqedonase, sepse ai mandat është ende i kufizuar në kohë. Maqedonia nuk humb asgjë me një emërim të tillë, sepse integrimi ndëretnik rritet, dhe mendoj se rezistenca e disa maqedonasve etnikë ndaj një emërimi të tillë është më shumë për shkak të tensionit të përgjithshëm politik sesa ndaj rezistencës ndaj zgjidhjes specifike të personelit”, tha Arsovski për portalin politiko.mk.

Vendi