Një gjeni nga Shqipëria është gruaja më e fuqishme e AI në botë

Një gjeni nga Shqipëria është gruaja më e fuqishme e AI në botë

Pak gra kanë aq shumë ndikim në Silicon Valley sikurse Mira Murati, gruaja pas ChatGPT. Gjeniu shqiptar është truri teknologjik dhe njerëzor që qëndron pas AI. Ajo doli më e fortë nga betejat për pushtet brenda kompanisë. Cili është sekreti i saj?

Derisa emri OpenAI ende është vështirë për publikun e gjërë të kuptohet kuptohet, produktet e tij si AI si ChatGPT dhe Dall-E janë në buzët e të gjithëve. Nuk qëndron vetëm Sam Altman pas tyre, apo fytyra e të cilit tani shkëlqen në botë si ajo e Marc Zuckerberg. Jo, pas saj qëndron edhe Mira Murati.

Pra Mira Murati është e sigurt se inteligjenca artificiale, ose shkurt AI, do ta ndryshojë të gjithë botën: “Ky është tani një moment unik në kohë në të cilin ne mund të themi se si AI ndryshon shoqërinë.” Dhe këtë, e tha  Mira Murati në një intervistë. me “The Times”, është një rrugë e dyanshme: “Ne ndryshojmë teknologjinë dhe teknologjia na ndryshon neve.”

Ajo fitoi përvojën e saj të parë me AI në vitin 2013, kur ndoqi se si inteligjenca artificiale po futej në praktikë tek ish-punëdhënësi i saj, Tesla. Në vitin 2016 ajo u transferua në Leap Motion, ku punonte për syzet që do të zëvendësojnë tastierën në kompjuter. Që nga viti 2018, ajo i është përkushtuar tërësisht inteligjencës artificiale në zhvillim dhe ka marrë përsipër zhvillimin e ChatGPT. Kjo do të thotë se ka konkurrencë nga Google Ambiciet e ikonës Bart ose të Elon Musk për AI që në fund pësuan ulje.

Revolucioni i pallatit të Mira Muratit mundësoi kthimin në pozitë të Sam Altman

Pagëzimi i zjarrit erdhi gjatë kaosit të OpenAI 2023. Atje ajo ishte nënshkruesja më e spikatur e një letre të hapur në të cilën rreth 700 punonjës kërkonin troç dorëheqjen e organit më të fuqishëm të kontrollit, Bordit të Drejtorëve. Kjo kishte shkarkuar drejtorin ekzekutiv dhe të besuarit të Mira Muratit, Sam Altman për sjellje të pahijshme. “Ne nuk mund të punojmë për ose me njerëz të cilëve u mungon kompetenca, gjykimi dhe kujdesi për punonjësit dhe qëllimet tona”, thuhej në mbrojtje të CEO-t të shkarkuar. Në sfond, shefi i Microsoft-it, Satya Nadella, dukej se po shikonte me qetësi  zjarrin që digjej. Në këtë pikë, ai kishte investuar tashmë miliarda në kompani dhe specialistët e saj për të sjellë AI në të gjitha fushat e Microsoft për t’u integruar.

Nënshkruesit rreth Mira Muratit kërcënuan se do të pushonin nga puna, pothuajse të gjithë fuqinë punëtore. Ata kishin nisur një revolucion të hapur të pallatit. Nuk kishte asnjë dyshim që secili prej punonjësve do të kishte gjetur një punë të re në një treg pune që thith specialistët e AI ashtu si një sfungjer që thith ujin. OpenAI, nga ana tjetër, praktikisht do të degjeneronte në një guaskë të zbrazët me një bord të mbipaguar dhe të pafuqishëm në krye dhe një shef të zemëruar të Microsoft-it që merr frymë në qafë. Madje, roboti thjesht ofroi të merrte përsipër çdo punonjës të OpenAI që po largohej, duke përfshirë Mira Muratin, në Microsoft.

CEO Altman u shkarkua dhe Mira Murati u emërua fillimisht kryetare e përkohshme, por kjo zgjati vetëm disa orë: erdhi Emmet Shear, kandidati tjetër i përkohshëm nga një bord mbikëqyrës i pafuqishëm. Shear dha dorëheqjen pas disa ditësh për t’i hapur rrugë Sam Altman-it që po kthehej triumfalisht. Në një nga aktet e tij të para zyrtare, ai falënderoi shprehimisht Mira Muratin për besnikërinë dhe largpamësinë e saj:

“Mira bëri një punë të shkëlqyer”, tha Altman. “Ajo ka vazhduar të ndjekë misionin tonë dhe i ka shërbyer me vetëmohim ekipit dhe kompanisë gjatë gjithë kohës,” lavdëroi Altman, “Ajo është një udhëheqëse e jashtëzakonshme. Dhe OpenAI nuk do të ishte OpenAI pa emrin e saj. Faleminderit!” Microsoft mori një vend pa të drejtë vote në bordin mbikëqyrës dhe filloi pastrimi i madh i bordit.

AI katapultoi vlerën e tregut të Microsoft në mbi tre trilion dollarë

Vetë Mira Murati është vendosur edhe një herë si pasardhësi natyror i Altman si CEO. Ose ajo mund t’i bashkohet qendrës së fuqisë së Microsoft si shefe e AI së bashku me CEO Nadella. Inteligjenca artificiale jo pak ka kontribuar në rritjen e kapitalizimit të tregut të Microsoft në mbi tre trilion dollarë. Në Silicon Valley, Mira  Murati tani pritet të mbajë pothuajse çdo pozicion të lartë në industrinë e lulëzuar të AI. Madje ajo konsiderohet si kandidate për të zëvendësuar Apple , e cila ka mbetur prapa në garën e AInë krye ose për ta bërë të gatshme për AI ndarjen e cloud të Oracle.

Një nga modelet e tyre të suksesit është testimi i produktit publik. “Ju gjithashtu mund të zhvilloheni në një vakum,” thotë ajo, “por atëherë ju nuk e dini nëse jeni vërtet duke shkuar në drejtimin e duhur”. Mira Murati është një përkrahëse i hapur i rregullimit të AI. Ajo i frikësohet veçanërisht dëmit që mund të shkaktojë keqinformimi ose veprimet e synuara kundër grupeve individuale të popullsisë. OpenAI ka filozofë dhe etikë në kompani. Ajo shpjegoi në emisionin “The Daily Show” se do të ndihej më mirë nëse disa probleme sociale, nuk do të liheshin vetëm në duart e industrisë së teknologjisë. Intelegjenca artificiale do të ndikojë në politikën ndërkombëtare si asgjë tjetër që industria teknologjike ka ndërtuar ndonjëherë.”, tha ajo për New York Times.

Dhe ajo shqetësohet për ndikimin në botën e punës. Mosmarrëveshja e fundit, e ashpër industriale midis aktorëve dhe skenaristëve të Hollivudit është një shembull i faktit që të dyja palët duhet urgjentisht të bisedojnë me njëri-tjetrin dhe të gjejnë zgjidhje.

Kjo e bën gjithashtu Mira Muratin një lidhje të rëndësishme midis botës së teknologjisë dhe mjedisit politik dhe social. Më 25 janar 2024, autoriteti i fuqishëm i konkurrencës në SHBA, Komisioni Federal i Tregtisë (FTC) hapi një hetim kundër ofruesve të inteligjencës artificiale dhe gjigantëve të informatikës cloud si Microsoft, Amazon dhe Google mbi bashkëpunimin e mundshëm të shtrembërimit të konkurrencës në sektorin e AI. “Ne duam të zbulojmë,” thotë shefja e FTC Lina Khan, “nëse këto lidhje mund të çojnë në ndikim të padëshiruar apo akses të privilegjuar që mund të minojë konkurrencën e lirë.” Mira Murati, merr këtë përsipër!

Lajme Më të fundit Tech