Xhaferi: Kujtimet nga Holokausti i ruajmë nga harresa, që një nga të këqijat më të mëdha të njerëzimit të mos përsëritet kurrë

Xhaferi: Kujtimet nga Holokausti i ruajmë nga harresa, që një nga të këqijat më të mëdha të njerëzimit të mos përsëritet kurrë

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, mbajti fjalim në shënim e 81-vjetorit të Holokaustit të hebrenjve maqedonas, në lokacionin e ish-Monopolit të Shkupit, ku gjatë Luftës së Dytë Botërore filloi dëbimi i hebrenjve maqedonas në kampin nazist në Treblinka.

Në të njëjtën kohë, delegacioni qeveritar, i kryesuar nga Kryeministri Xhaferi, bëri homazhe dhe vendosi lule para Monumentit të 7144 hebrenjve të dëbuar maqedonas.

Kjo ngjarje në Shkup është pjesë e Programit përkujtimor treditor 1943-2024, organizuar nga komuniteti hebre në këtë vend dhe Fondi i Holokaustit të Hebrenjve nga Maqedonia, i cili realizohet nën sloganin „Kujtim – 11 Mars, Holokausti i hebrenjtë maqedonas” dhe në të njëjtin, krahas përfaqësuesve të komunitetit hebre, të pranishëm ishin edhe Presidenti i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski, përfaqësues të Kuvendit dhe Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, si dhe përfaqësues të trupit diplomatik në vend.

Lajme Vendi