LSDM fillon përgatitjet për mbajtjen e kongresit llogaridhënës, pas të cilit do të vijojnë zgjedhjet e brendshme partiake

LSDM fillon përgatitjet për mbajtjen e kongresit llogaridhënës, pas të cilit do të vijojnë zgjedhjet e brendshme partiake

Kryesia dhe Këshilli Ekzekutiv i Lidhjes Socialdemokrate të Maqedonisë (LSDM) javën e ardhshme do të mbajnë takime për të filluar procedurën për thirrjen e kongresit llogaridhënës pas rezultateve zgjedhore të partisë në zgjedhjet e dyfishta, thonë nga LSDM.

Në kongres, siç informojnë nga partia, do të shqyrtohen arsyet e rezultatit zgjedhor, analizat dhe raportet e bëra për punën e LSDM-së, si dhe pritet të përcaktohen afatet dhe mënyra e zhvillimit të zgjedhjeve brendapartiake.

“Procesi i rindërtimit do të jetë në të gjitha nivelet, kryetari, nënkryetari, menaxhmenti, të gjitha organet dhe organet e partisë në nivel qendror dhe lokal do të zgjidhen sipas Statutit të LSDM-së”, thonë nga LSDM.

Mbajtjen e zgjedhjeve të brendshme partiake në LSDM e paralajmëroi lideri aktual Dimitar Kovaçevski natën e 8 majit pas humbjes së dyfishtë zgjedhore të socialdemokratëve.

Kovaçevski më pas tha se askush nuk është pa përgjegjësi për humbjen zgjedhore dhe prandaj LSDM-ja do të duhet të shikojë nga brenda dhe të mendojë për arsyet e rezultateve të dobëta. Sipas Kovaçevskit, procesi i rindërtimit duhet të jetë në të gjitha nivelet dhe ai bëri thirrje për zgjedhje të reja të brendshme të të gjitha organeve partiake, si në nivelin qendror ashtu edhe në atë lokal, duke filluar nga kryetari i partisë, lidershipi e deri te kryetarët e organizatave komunale dhe të të gjitha autoriteteve dhe organeve të partisë.

Sipas rezultateve fillestare zyrtare për zgjedhjet parlamentare të shpallura nga KSHZ, Koalicioni “Maqedonia juaj” i udhëhequr nga VMRO-DPMNE ka fituar 58 mandate parlamentare, e ndjekur nga Koalicioni “Fronti Evropian” i udhëhequr nga BDI me 19 mandate parlamentare, Koalicioni Për një të ardhme evropiane të udhëhequr nga LSDM me 18, Koalicioni VLEN me 13 dhe Lëvizja ZNAM për Maqedoninë tonë dhe të majtën pas gjashtë mandateve parlamentare.

Për rezultatet e zgjedhjeve, në KSHZ janë dorëzuar 27 ankesa – nëntë nga koalicioni “Vlen”, tetë nga VMRO-DPMNE, pesë nga LSDM dhe katër nga e Majta. Kryetari i KSHZ-së, Dashtevski, në seancën e KSHZ-së theksoi se bëhet fjalë për ankesa grupore në disa vendvotime.

Koalicioni “Fronti Evropian”, i udhëhequr nga BDI, pretendon se partitë politike maqedonase në koordinim me koalicionin “Vlen” dëshirojnë t’i heqin një deri në dy mandate parlamentare përmes KSHZ-së.

Lajme Vendi