Një ndër 50 monumentet më të bukura të botës, Xhamia e Plumbit do të rihapet për besimtarët!

Një ndër 50 monumentet më të bukura të botës, Xhamia e Plumbit do të rihapet për besimtarët!

Kryeministri Edi Rama ka ndarë në rrjetet sociale lajmin se Xhamia e Plumbit, do të rikonstruktohet.

Rama krahas pamjeve, shkruan: “Brenda vjeshtës së këtij viti, Xhamia e Plumbit do të jetë gati për besimtarët dhe vizitorët. Punimet po ecin me ritme të shpejta për ta kthyer aty ku i takon këtij objekt kulti të veçantë, të cilësuar si një ndër 50 monumentet më të bukura të botës”.

Xhamia e Plumbit ose Xhamia e Mehmet pashës është një xhami historike dhe monument kulture i kategorisë së parë në Shkodër. E ndërtuar më 1773/1774, është ndërtesa më e mrekullueshme e vjetër dhe xhamia osmane më e madhe në të gjithë Shqipërinë. Të dhënat e kronikës së Jusuf Tabakut kumtojnë se xhamia u ndërtua me gurë të sjellur prej popullit me sistem zinxhir (dorë më dorë) prej Gurit të Zi, dhe me tepricat u ndërtuan këmbët e urës së Kirit.

Quhet e Plumbit, sepse në kohën e sundimit osman, kubetë e xhamisë ishin të veshura me shtresa plumbi. Me kohën dhe braktisjen e lagjes, njerëz nisën t’ia hiqnin plumbin për ta shitur. Në kohën e pushtimit austro-hungarez, organet ushtarake vazhduan këtë vepër shkatërruese, duke ia hequr plumbin e mbetur. E ndërtuar nga Mehmet pashë Plaku i Bushatllinjve, shënjoi rëndësinë e fushës në lindje të kodrës së kalasë, e cila asokohe po gëzonte një zhvillim të madh në përvijim të Pazarit. E tillë ishte begatia e lagjes Tabake. /M.K-dritare.net

Rajoni