Gjoba deri në 4,500 euro për personat që pinë duhan në ambiente të mbyllura

Gjoba deri në 4,500 euro për personat që pinë duhan në ambiente të mbyllura

Në një përpjekje për të forcuar zbatimin e Ligjit Kundër Duhanit në Maqedoni, autoritetet kanë shqiptuar gjoba deri në 4,500 euro për personat juridikë dhe 1,000 euro për personat përgjegjës që vijojnë rregullat për pirjen e duhanit në ambiente të mbyllura, duke përfshirë objektet hoteliere. Personat fizikë që kapen duke pirë duhan në ambiente të mbyllura mund të ndëshkohen me gjoba nga 100 deri në 300 euro.

Kjo masë vjen pas një periudhe të shumta ankesash nga qytetarët rreth mosrespektimit të Ligjit për Mbrojtjen nga Duhani në lokalitetet e ndryshme, ku sërish konstatohet pirja e duhanit në mënyrë të paligjshme.

Ka vërejtje për manipulimin e lokaleve që shfrytëzojnë hapësirat e tarracave të mbyllura në mënyrë të paligjshme për pirjen e duhanit. Ligji i vitit 2013 ka ndaluar tarracat e plotësisht të mbyllura, por shumë lokale ende nuk i respektojnë këto rregulla.

Përveç kësaj,është theksuar se prevalenca e pirjes së duhanit është ende e lartë në Maqedoni, ku gati gjysma e popullsisë në grupmoshën 15-64 vjeç pihet duhan aktivisht. Ky vend është i dyti në Evropë për numrin e cigareve të tymosura sipas konsumit, me rreth 700 mijë duhanpirës që konsumojnë 5.5 kilogramë duhan për frymë çdo vit, sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik.

Autoritetet kanë shprehur vendosmërinë për të vazhduar zbatimin e Ligjit Kundër Duhanit dhe shprehin shqetësim për shëndetin publik, duke sfiduar lokalitetet që ende nuk janë në përputhje me rregullat. Në muajin dhjetor, janë shqiptuar 18 gjoba në vlerë prej mbi 25 mijë euro për shkelje të këtij ligji.

Lajme Vendi